Pictures | Why is Lena . at 114/A Motilal Nehuru Road?| Lena .

Veckomail
till hejdåfest-deltagare och andra vänner.
____________________________________

6.6.02
Staden
Calcutta stannar när det är strejk och när det är match. Vi är i den södra och fattiga delen av Calcutta. Slumområden och medelklasskvarter ligger blandat. VM-matcherna, liksom det mesta, i hål i väggen och på trottoaren, lek, stämpelförsäljning, bananer, paraplytillverkning, häng, mobiltelefonabonnemang, hundar, någon enstaka oxe, lunchmöten. Gatorna är bananböjda, vilse är regel.

Skolan
Undervisningen hålls i ett barnhem här i södra Calcutta. Eleverna är tjejer, 15-23 år. Dom har ingen arbetslivserfarenhet, annat än från städning och sömnad. Engelskan är knackig, men vi hjälps åt att ta oss fram.

Jag och Nano har skissat upp ramarna för ett utbildningsprojekt. Projektet går ut på att tjejerna tillsammans ska arbeta fram en webbsajt som förklarar, för den som aldrig sett en dator, vad Internet är.[*mer]

Eleverna håller nu på att ta fram webbsajtens innehåll. En elev frågade en driven tioårig kille på barnhemmet, Puran Ray, "What do you want to know about the Internet?". Han ville veta: "What advantages can I get from the Internet?". En annan fråga som tjejerna försöker bena ut svaret på är "How does Internet grow?".

Det är tjejernas eget projekt. Vi är stenstolta.

Barnhemmet
Barnhemmets femtio rackarungar, säger sina namn gång på gång: Sangita Hajra, Balaran Bala, Debabrala Mondal, Puran Ray, Rosnine, Soraswoti, Joeet Ray, Bubla, Mongo La, Mithun Mondol. Soraswoti har en egen täppa bakom dasset. Ungarna tycker om att bli fotograferade och att skriva i min bok. Vi ritar i Painter och spelar Ludo. Barnen lär mig att göra dom smartaste dragen.

Det är vrålvarmt, vackert, fattigt, fuktigt och smogigt här i Calcutta. Ibland är det obegripligt. Idag kommer regnet säger dom. "8.6.02 - the official date for the onset of monsoon i Caluctta".
___________
Hör gärna av er därbortifrån, så att jag inte tappar greppet och kommer hem med hennatatueringar. Jag mailar igen.
Kära hälsningar,
Ulrika

_______________________________________________________

15.6.02

Calcutta #2
Servitören avslöjade resultatet av matchen, minuterna innan jag och Nano skulle sätta oss ner och se den sändas med fördröjning i onsdags. Den entusiastiske sverigevännen zappade, som för att verifiera sensationen, över på CNN och pekade ivrigt nere i högra hörnet, "Look! Sweden-Argentina, 1-1".

Det är märkligt i Calcutta, jag läser om lynchningar, sjörövare och poliser som skjuter mot demonstranter i tidningen, spädbarn ligger nakna på trottoaren och sover, medan deras mammor sorterar skräp inne i parken. Två män syr madrasser där bredvid, dom slår damm ur trassel. Gatuhundarna är knähöga och tysta och många. Avgaserna från auto-rikshawsarna och Ambassador-taxibilarna ligger som ett rökigt lock över alltihop. På andra sidan gatan säljer någon akvariefiskar och där ikring går jag för att köpa ett batteri.

Häromkvällen hamnade vi i en taxi med en chaufför som fått nog. Han gasade och gasade och gasade. Genom halva Calcutta norrut i rusningstrafik gasade han, utan att sakta in. Tvärbromsade och svor ett par gånger, svängde in och fyllde på bensin irriterat, morrade mot en pojke som sålde jasminkransar och kilade in oss mellan två bussar och: gasa gasa gasa. Han höll tutan nere hela vägen. 55 rupies kostade det.

Monsuen har kommit.

Skolan
Projektet med att jobba fram Vad är Internet-sajten har tagit sig igenom två mödosamma veckor av förberedelser och ska i med produktion nästa vecka. Studenternas ambitionsnivå har trappats upp, från violer till mor till tivoli. Det är tungt ibland, att försöka få studenterna att prata med varandra, fatta beslut, vara tydliga mot varandra och oss. Ofta vågar dom inte ställa en fråga om dom inte förstår. Ibland märker jag att dom håller med, bara för att vara till lags. Men det glimmar till och rasslar och plingar nu och då, så vi märker att undervisningen inte är kastad i sjön.

Annars då
Det är bra att vara här, mycket händer, det blir något vettigt. Det är också tungt att vara här. Huvudet brinner och hjärtat koagulerar, frihet, cellskräck, sorg, skapa-bevara-förstöra, klassiska grejer.

Jag läser en stenbra roman [The Calcutta Chromosome av Amitav Ghosh], kollar sitcoms på kabelteven och har köpt dyra springskor. Hittar sätt att hålla huvudet någorlunda upprätt.

Synd att det är mot Senegal i morgon, det hade varit så härligt att se Sverige slakta Danmark i morgon, inte sant?

Vi hörs snart igen.
Skriv gärna om ni har tid och lust.
Kramar,
Ulrika

Vill du ha veckomail? Säg det till: ulrika.jonsson@lena.se.

Pictures | Why is Lena . at 114/A Motilal Nehuru Road?| Lena .